Attacken i Stockholm vänds mot muslimer

I Allahs, den Barmhärtiges, den Nåderikes namn

Strax innan klockan tre på fredagseftermiddag kom larmet om att en lastbil kört in i folkmassorna på Drottninggatan och sedan in i Åhléns city i det som kallats för ett terrordåd. En attack vari fyra personer avlidit och ytterligare femton skadats.

Det är förfärligt när oskyldiga liv förloras. Islam har gjort det fullständigt klart att oskyldiga inte får attackeras. Med det sagt, är det vissa saker som man bör ta i beaktan. Först och främst användes ett svärd i Trollhättan som vapen i dödlig terror men terrorbegreppet brukades enbart som ett svärd mot muslimerna. Attacken kallades för ett terrordåd av Stefan Löfven innan polisundersökningen kommit fram till något. Medan svärdmannen i Trollhättan och lasermannen i Malmö inte ansågs vara det. Vanligt islamiskt agerande anses vara tecken på radikalisering och ett steg närmare att bli en terrorist. Ett begrepp som används selektivt av alla olika parter med en gemensam nämnare: Islam och muslimer! I syfte att införa strängare lagar och gripa in militärt i den islamiska världen utnyttjas liknande händelser genom att måla upp ett hot som nått Europas hjärta. Därmed rättfärdigas statsterror. För att nyansera bilden; den fruktansvärda händelsen som drabbade stockholmarna i en dag är ett helt folks vardag. Bashar al-Assad använde kemiska vapen mot det syriska folket bara för några dagar sedan. Dödssiffran och antalet skadade i den attacken överstiger siffrorna från attacken i Stockholm. Eiffeltornet släcktes inte för dem, ej heller kom kondoleanser från hela världen till det syriska folket. Amerikanska flyg dödade över 500 civila i Mosul för drygt två veckor sedan. Hur många stod i solidaritet med dem? Eller är vissa liv mer värda än andra och en del förbrytare immuna medan andra inte är det? Det här är endast två exempel.

För det andra, vill vi uppmana muslimerna att inte låta sig krävas eller pressas till att fördöma attacken från i fredags. Vi ska inte sitta på den anklagades bänk. Vi har inget att skämmas för och vi ska stolt stå upp för Islam, som är källan till vår ära! Många har redan tagit avstånd och fördömt det i syfte att presentera islam som icke våldsam, vilket grundar sig på en felaktig premiss. Politiker och opinionsbildares krav på muslimers avståndstagande bygger på att Islam är ett våldsamt hot och att vi muslimer per automatik är skyldiga och ska bevisa att vi inte är en del av det. Västerländska stater har orsakat alldeles för många muslimers död, ingen kräver västerlänningar att ta avstånd. Svärdmannen, lasermannen och Breivik är andra exempel. De ca hundra asylboenden som brändes i Sverige var det ingen som krävde svenskarna att fördöma. Dödstalet som muslimer orsakat utgör inte en bråkdel av det som västerländska stater orsakat bara de senaste 10–15 åren. Att inte fördöma innebär inte att man står för brotten men att man avfärdar de felaktiga premisserna och den selektiva tillämpningen av dem.

Vad kan vi muslimer förvänta oss nu i framtiden? Många har säkert redan hört om systern och Moskén som attackerades i lördags. Pressen på muslimer i samhället kommer att bli värre. Vi ska även förvänta oss vissa lagskärpningar som leder till ökad övervakning som justitieministern, Morgan Johansson, tytt på. Vi kan även förvänta oss fler resurser till Säpo för antiradikaliseringsprojekt som ska förs muslimerna bort från islam. Det är uppenbart för de insatta att om man inte håller med om demokratin och friheterna är man radikal och extrem. Det är en kriminalisering av andra tankar och värderingar i den nationella säkerhetens namn. Det vi måste göra är att avfärda falska premisser och bryta ner de negativa stereotyperna som produceras. Vi måste rycka oss ifrån känslorna och sätta oss in i det som händer och berör oss, lokalt som globalt, och lära oss att läsa mellan raderna för att kunna skilja mellan fakta och propaganda.  Det är vår uppgift att sätta diskussionen i rätt sammanhang och leverera islam till alla människor på rätt sätt genom att presentera det som ett alternativ för problemen vi lider av.

Vi vill även klargöra hysterin kring en av våra medlemmar som under lördagen, dagen efter attacken, har anklagats utan belägg för att ha varit inblandat och även anhållen av polisen för attacken. Vi förkastar dessa anklagelser och kan med säkerhet säga att våra medlemmar inte ens kan tänka sig att utföra sådana attacker då det strider emot vår adopterade arbetsmetod. Mannen som anklagades för att vara anhållen var under lördagen hemma med sin familj och dementerade anklagelserna på sin privata Facebook sida. Viralgranskaren kom senare på dagen ut med korrekta uppgifter. Vi är dock inte förvånade då muslimer ständigt är under attack och att det är ett naturligt resultat av den islamfientliga atmosfären som skapats i Sverige av politiker, media och islamofober. Det ligger i vår bergfasta övertygelse att ändring inte sker genom våldshandlingar utan genom tankar och övertygelser. Det är ett känt faktum världen över att vårt parti inte ägnar sig åt våldshandlingar i sitt arbete. Vi är även väl medvetna om att en stat inte bildas utan folkligt stöd och det är därför helt befängt med grundlösa påståenden om att vi skulle arbeta för att etablera kalifatet i Sverige. Vi arbetar för att etablera kalifatet i den islamiska världen där folket är muslimer och inte i Sverige eller någon annanstans i västvärlden.

Expressen och SvD skrev artiklar den 9:e april att den misstänka gärningsmannen ska ha haft kopplingar till vårt parti utan grunder för påståendet överhuvudtaget. Vi önskar påminna media i allmänhet och Expressen och SvD i synnerhet att media har ett stort ansvar att inte ge felaktig information till allmänheten som bidrar till att bilda ett spänt samhällsklimat, särskilt inte utan belägg.

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

De som säger: ”Allah är vår Herre” och står fast vid det, till dem stiger änglarna ned [med hälsningen]: ”Ni skall inte känna någon fruktan och ingen sorg skall tynga er! Tag emot det gladare budskapet att paradiset som ni har blivit lovade [väntar er]. [Fussilat: 30]

12 Rajab 1438
9 april 2017

Hizb ut-Tahrir
Skandinavien