De svenska myndigheternas förtvivlade försök att kväva Hizb ut-Tahrirs kall

Pressmeddelande

De svenska myndigheternas förtvivlade
försök att kväva Hizb ut-Tahrirs kall

På lördag 1/9 skulle Hizb ut-Tahrir hålla en föreläsning om hur muslimer kan vara aktiva aktörer i samhället utan att kompromissa med sin islamiska identitet och rösta i riksdagsvalet. Föreläsningen var en del av den pågående kampanj som Hizb ut-Tahrir har fört ”Använd din röst men inte till valet”. Efter sensationell uppmärksamhet har lokalen däremot avbokats för att hindra Hizb ut-Tahrir från att hålla föreläsningen. Detta har rapporterats av bl.a. DN, SvD, Aftonbladet, SVT och flera andra. Dessutom har det kommenterats av politiker.

Budskapet i avbokningen är tydlig: Vill man vara politiskt aktiv och engagerad i den offentliga debatten, måste man ge upp sina islamiska värderingar och sin islamiska identitet; man måste avsäga sig dem för att engagemanget ska accepteras. Den stora ironin med det hela är att mitt i den demokratiska valperioden som ska handla om öppen debatt och obehindrat utbyte av åsikter väljer myndigheterna att sätta stopp för föreläsningen som är kritisk mot den demokratiska processen och deltagandet i det.

De vill att muslimerna assimileras och accepterar friheten och demokratins värderingar, men slår ner på en fredlig politisk aktivitet bara för att den inte står i samklang med vad de önskar höra, precis som i totalitära regimer. Det är inte konstigt att muslimer avvisar de demokratiska värderingarna när till och med demokratins fanbärare inte kan stå för sina värderingar och principer. Istället undergräver man dem för att hacka ner på muslimer.

Detta agerande bekräftar bara deras svaghet och oförmåga att hantera människor med andra övertygelser. De accepterar inte att människor tänker självständigt och grundar sina handlingar på Islam. De vill pressa muslimerna till att anamma deras kultur, tänker och bete sig i enlighet med den.

Ursäkten att föreläsningen kan orsaka störning av ordningen är en löjlig ursäkt som återigen påminner oss om de totalitära regimer som förtrycker reell och oliktänkande. Hizb ut-Tahrirs aktiviteter är välkända för att alltid vara intellektuella, politiska och fredliga.

Denna panikartade reaktion avslöjar de svenska myndigheternas rädsla för genuint islamiskt politiskt tänkande och vårt da’wah för att muslimerna ska bibehålla sin identitet och öka medvetenheten för att tänka och agera som kollektiv med Islam som enda grund. Dessa desperata tilltag är ett tydligt bevis på deras oförmåga att debattera Islams idéer intellektuellt och därför ska de islamiska idéerna förhindras från att utryckas.

Det är inte första gången sådant händer och säkert inte sista. Vi förväntar oss det av demokrater som förlorat tilliten till sitt eget system och sina egna värderingar. Däremot är det sorgligt att se muslimer hålla fast vid det. Bekämpandet av Islam och dess värderingar får oss inte att backa. Tvärtom, det får oss att marschera framåt, fortsätta och trappa upp arbetet, så att alla – såväl muslimer som icke-muslimer – nås av barmhärtigheten i Islams budskap.

Mediekontoret – Hizb ut-Tahrir Skandinavien

31 augusti 2018